Kandida

Po neki ameriški študiji so se infekcije črevesja z glivico kandido v zadnjih desetih letih povečale kar za trikrat. Najpogostejši razlogi so slab imunski sistem in preveč sladkarij. Pri približno 20 % prebivalstva najdemo glivico kandido v črevesju, ne da bi povzročala težave.

Pri ženskah se dodatno pokaže še vaginalno glivično obolenje. Okužba z glivico prizadene zaščitno črevesno pregrado in povzroči alergijo na živila.

Infekcije s kandido je treba nujno zdraviti, ker povzročajo številne druge bolezni, npr. srbeč kožni izpuščaj ali t.i. atopijski dermatitis. Tudi do pojava luskavice ali psoriaze lahko pride zaradi glivičnega obolenja. Pogosto je Candida krivec za težave pri ponavljanju vnetij zgornjih dihalnih poti, sinusitisov, vnetega grla, infekcije ušes in ponavljajočih se prehladov, ne da bi odkrili vzroke. Tudi zravljenje z antibiotiki in celo operacija ušes ali grla ne ustavi vnetij. Drugi bolniki imajo hude težave s prebavili in trpijo zaradi napenjanja, prebavnih težav, diareje, zaprtja, žgoče bolečine v prsih. Poskušajo z vsemi mogočimi zdravili in dietami, toda brez uspeha. Pomembno je najti vzrok za te težave in kot se zdi neverjetno pacientom in zdravnikom, je lahko krivec pogosto zanemarjena kvasovka Candida. Zanjo ni magičnega zdravila, je trdovratna in ne pusti se kar tako izgnati.

Povezavo med Candido in kroničnimi težavami so odkrili takrat, ko so pričeli pri bolnikih zdraviti kvasovke po posebnem programu za nadziranje kvasovk. Šele takrat so se bolniki pričeli odzivati pozitivno.

Kaj sploh je Candida?

 

Kandidiaza je glivična infekcija, ki jo lahko povzročajo različne vrste glivice kandide. Najpogostejšo imenujemo Candida albicans.  Govorimo torej o glivicah, ki jih najdemo v tankem in debelem črevesju vsakega človeka. Za svoj obstoj potrebuje ogljikove hidrate, jih pretvarja v kisline ter ruši kislinsko- bazično ravnovesje v telesu. Ker človeku dobesedno krade hrano, ga sili v nezdrave prehrambene navade. V tej svoji preobleki postane nevarna in lahko povzroča tudi alergične reakcije. Obstajajo že kar močno verjetni dokazi, da je Candida Albicans lahko vzrok degenerativnih in imunskih bolezni in določenih neobičajnih čustvenih stanj.

Medtem ko je bila nekoč candida omejena le na vaginalno obliko pri ženski populaciji, je v zadnjih letih v stalnem porastu, širi se tudi na druge organe in prehaja tudi na moško populacijo. Našli so jo že povsod; v prebavnem traktu, v pljučih in v krvi. Nekatere študije v Franciji pa že potrjujejo njeno prisotnost v predelu srca.

Kandida je lahko tudi prirojena- ko ženska s prikrito kandidijazo zanosi, med nosečnostjo s svojo kandidijazno krvjo hrani zarodek, zato ima novorojenec kandidijazo že ob rojstvu; tako prenašanje kandidijaze iz roda v rod (z matere na zarodek) je verjetno najpogostejši vzrok kandide pri otrocih nasploh in marsikatere hude otroške bolezni.

Katere težave povzročajo ti mikroorganizmi v našem telesu?

Candida Albicans lahko povzroči nastanek zelo razširjene kronične utrujenosti, spremembe v razpoloženju, bolečine v hrbtenici, otrdelost vratu in rame, depresijo, astmo, boleče menstruacije, meteorizme, napihnjen trebuh, črevesne motnje, infekcije sečil, razdražljivost, alergije raznih vrst, debelost, bolečine v mišicah, psoriazo, glavobole, vrtoglavice, pomanjkanje vitaminov C, A, B6 in pomembnih mineralov selena, magnezija in cinka, nosečniško sladkorno bolezen, stalno kislost sline, pogosto razpokano kožo na pregibu prstov na stopalih, gnojenje obnohtnega tkiva, srbenje zadnjika, številne vzdolžne grebenčke na nohtih, pospešeno izpadanje las, stalne težave z zobmi in dlesnimi, počasno hujšanje kljub rednemu urjenju telesa in zadostni prehrani, nerazložljiva večerna ali nočna lakota in pogosto prenajedanje, neobvljadljivo nabiranje kilogramov kljub prizadevanju odpraviti čezmerno težo, osteoporoza in osteopenija, multiplo sklerozo,  celulit (pri obeh spolih), nerazložljiva občutljivost, boleč spolni odnost, izguba spolnega poželenja, različne vrste raka,...

Študije kažejo, da imajo ženske s sladkorno boleznijo več vnetij, povezanih s kvasovkami, ker je okolje v nožnici bolj dovzetno za vnetja. Najboljša prehrana v tem primeru je tista brez sadja, sladkorja in kvasa.

Ali lahko candida povzroča tudi PMS?

PMS razume stroka kot skupek organskih in psihičnih težav,ki se pojavijo pri ženskah en teden ali nekaj dni pred menstruacijo. Na fizičnem nivoju se pojavijo simptomi, kot so napete prsi, napenjanje, bolečine v trebuhu, glavobol in bolečine v križu, medtem ko se na psihičnem nivoju kažejo kot motnje živčnega sistema; to so lahko depresija, tesnoba, razdražljivost in spremembe razpoloženja. Mnenja o tem, kaj povzroča PMS, so različna. Eni ginekologi menijo, da povzroča PMS pomanjkanje hormona progesterona v tednu pred menstruacijo in ga rešujejo z dodajanjem progesterona v tem občutljivem obdobju, kar lahko omili simptome. Drugi so prepričani, da so vzrok čustveni faktorji, nekateri pa so mnenja, da je ključni vzrok nastanka PMS pomanjkanje hranilnih snovi, kot so vitamin B6, magnezij, cink in vitamin E.

Pogledi drugih ginekologov na ta pojav pa upoštevajo neravnovesje prostaglandinov oziroma preveč tistih prostaglandinov, ki povzročajo vnetja, alergije na progesteron in motnje nevroendokrilne narave, ki se odražajo na imunskem sistemu in so povezani s candido.

Za izkoreninjenje candide so se pokazali najučinkovitejši tisti programi, ki so upoštevali spremembo prehrane, čiščenje organizma z naravnimi sredstvi, uporabo naravnih fungicidov za uničevanje parazitov (kokosova maščoba, artemisa annua in nageljnove žbice) in pa dodajanje ortomolekularne prehrane na bazi svetlinovega, boračevega in lanenega olja, ki je bogato z Omega 3, ki zavira nastajanje posebnih hormonom podobnih snovi, ki sprožajo vnetja; dodajanje vitamina B6 in Vitamina E. Protiglivično deluje tudi cimetovo in janeževo olje, origano, timijan, kardamom.

Kokosova maščoba vsebuje antiglivične in protiparazitne snovi

Alergije in preobčutljivosti ali intolerance so tesno povezane z infekcijami s candido. Zaradi delovanja candide in drugih škodljivih bakterij v črevesju pride do vnetja črevesne stene (kolitis) in do njene prepustnosti. Posledice tega so številne. Trosi candide vdrejo v limfo in kri, potujejo po telesu in iščejo primerno okolje za razmnoževanje. Radi imajo sluznico (pljuča, sinuse in nožnico) pa tudi nohte in kožo, kjer povzročajo nadležna glivična obolenja, ciste in afte. Skozi prepustno črevesno steno pa uhajajo v kri tudi neprebavljeni koščki hrane, ki jih organizem prepozna kot tujke in jih molekule imunskega sistema napadejo in uničijo. V tem primeru pride do pojava, da organizem ne izkoristi hrane, ki jo nujno rabi za pravilno delovanje. Posledica je pomanjkanje določenih hranilnih snovi oziroma neke vrste podhranjenost, ne v kalorijah, ampak v vitaminih, mineralih in encimih. Ker naš imunski sistem prepozna koščke hrane kot tujke in ustvarja protitelesa, postane organizem netoleranten na razne vrste hrane in pride do alergij. Alergije so pogosto spremljevalni pojav pri povečani prepustnosti črevesja.

Candida ali kandiditis v resnici ni bolezen, ampak sinonim za zlorabo našega telesa. Je alarm, ki nas opozarja, da moramo spremeniti način življenja, preden bo prepozno.

 

Nehajte jo hraniti:

 

 1. Prvo eliminirajte sladkorje. Na tem seznamu so žal vsi sladkorji, od najhujšega belega, pesnega, trsnega, grozdnega, sadnega do manj hudih različic kot so rjavi sladkorji, tekoči sladkorji, med. V redkih primerih dovoljujemo uporabo agavinega sirupa melase. V času te diete se morate izogibati tudi sadju in suhem sadju, vendar je škoda slednjih vsekakor manjša, kot pri uživanju dodanih sladkorjev, ker vsebujejo tudi vlaknine, vitamine in rudnine.
 2. Slaba novica je, da se tudi ogljikovi hidrati v presnovi pretvarjajo v sladkorje, zato odstranite iz jedilnika tudi belo moko in peciva iz nje, testenine, vlečeno in kvašeno testo, sladke napitke (tudi naravni sadni sok, kompote, marmelade). V majhni meri se poslužujte polnozrnatih žit.
 3. Izogibajte se vsem živilom, ki vsebujejo kvasovke: sem sodijo vsa peciva s kvasom, alkohol, kis, vse kar je vloženo v kisu, gobice, siri s plemenitimi plesnimi. Tudi pivski kvas v obliki prehranskega dopolnila, ki je sicer zelo zdrav, v času zdravljenja kandidoze opustite.
 4. Ne uživajte sladkega sadja (grozdje, pomaranča, slive, breskve, borovnice, brusnice,...)
 5. Ne uživajte suhega sadja (fige, dateljni, marelice, kandirano sadje,..), sladkih muslijev in sadnih sokov, coca cole, kokte in drugih sladkih napitkov
 6. Prepovedano je uživanje vseh oblih alkoholnih pijač (predvsem piva) in vse kar je vloženo v kis, kvas, sire s plesnijo, koruzo, sladko papriko, orehe, mandelje, lešnike, arašide (zaradi nevarnosti novih okužb z glivicami)
 7. Prepovedano je uživati svinjino in vse vrste cvrtega mesa, ribje konzerve
 8. S seznama je potrebno črtati tudi kavo in pravi čaj

Kaj lahko jeste?

 

 • Hrana, ki vašim kvasovkam ne bo teknila je vsa zelena zelenjava (z olivnim oljem), špinačo, paradižnik, kumare, bučke, radič, grah, soja in sojini izdelki (miso), kalčki, šparglji, olive, sveže in kislo zelje, kisla repa, čebula, svež, česen, ohrovt,
 • Polnozrnati kruh (male količine)-brez bele moke in kvasa, najbolje je čisti pirin kruh z naravnim pecilnim praškom ali sodo bikarbono ali vinskim kamnom, piro, proso, rž (predvsem ekološke predelave; moka naj bo sveže mleta)
 • Perutnina, zajec, pusta govedina, divjačina (ne na svinjski masti, temveč na domačem olivnem olju),jajca, ribe- vse majhne količine
 • Krompir in riž v majhnih količinah
 • Čaje brez naravnega sladkorja, predvsem kopriv (koprive lahko uporabite tudi za špinačo)-1,5 do 2 litra/dan
 • Hrana naj vsebuje čim več balastnih snovi (npr. v juho ali jogurt dodajte žlico otrobov). S tem boste lepo prehranjevali svoje mlečno-kislinske bakterije.
 • Namesto mleka uživajte le fermentirane mlečne in sojine izdelke, sir, nesladkane mlečne izdelke (kisli izdelki), maslo, skuto in skutino-zelenjavne namaze, domače kislo mleko oz. sirotko, ki pospešuje razgradnjo maščob, krepi jetrno funkcijo in izboljšuje črevesno floro (vsebuje minerale in nadvse koristno desnosučno mlečno kislino, ki optimalno deluje na črevesje). Sirotke je priporočljivo popiti večkrat na dan (1-2 dl).
 • Kislo sadje: limone, še posebej grenivke, kivi, 1 kislo jabolko/dan
 • Kostanj, svež kokos
 • Sol in začimbe, kis v manjših količinah
 • Namesto svinjske masti in olja pšeničnih kalčkov lahko uporabljate koristno kokosovo mast (le-ta prizadene kandido, ne pa mlečnokislinskih bakterij) in hladno stiskano olje.

 

Kaj jo uničuje?

Svež česen in čemaž je izganjajo.
Bakterija latobacilus acidophillus kontrolira razvoj kandide, tako da spremeni pH v prebavnih organih in ob tem proizvaja hidrogen peroksid, ki direktno ubija kandido.

Pogosto je dodana jogurtovim napitkom, vendar so testi pokazali, da je delovanje takšnih industrijsko pridelanih jogurtov omejeno le na čas uporabe. Očitno je, da je »seme« preslabo, da bi se naprej razvijalo v telesu. Za potrebe terapije proti kandidi je boljše narediti domači jogurt z latobacilus acidophillus kulturo.

Še bolj učinkoviti so čisti mlečni fermenti, ki jih najdete v specializiranih trgovinah. Raziskava je pokazala, da po dvomesečni kuri s FloraZym-om, telo obdrži raven mlečno-kislinskih bakterij do pol leta, kar je dokaz, da je telo sprejelo kulture kot svoje in jih naprej vzdržuje. Priporočena doza je 3 x 2 kapsule FloraZyma. Odlično jih je podprti tudi s sočasnim jemanjem alg, ki delujejo proti-vnetno in telesu dovajajo široki spekter zelo potrebnih hranil.

Če je razcvet kandide povzročila kemoterapija ali kura antibiotikov je učinkovita tudi šestdnevna kura z Fermentalom, vendar pri kronični kandidazi, šest dni ne bo zadostovalo za uspeh.

V času kure je zelo zaželjeno uživati čim več kokosove maščobe, ki vsebuje lavrinsko in kaprijsko kislino in deluje direktno proti gljivicam, zmanjšuje kandido in ne prizadene mlečno-kislinske bakterije. Zato poskusite v času kure, čim več jedi pripravljati na kokosovi maščobi. Odlično je tudi kakovostno hladno stisnjeno olivno olje, ki naj bo prisotno na vaših solatah in v drugih jedeh.
     
Sirotko (tudi sirna voda ali mlečni serum) so izdelovali klasični zdravilci iz alpskih področij. Švicarska legenda naravnega zdravljenja A.Vogel je bil navdušen nad njenim učinkovanjem. Že v 18. stoletju je veliko zdravilišč v švicarskem kantonu Appenzell zaslovelo z zdravljenjem s sirotko. Sirotka namreč pomaga pri t.i. zakisanosti organizma in razgradnji shranjenih maščob, krepi jetrno funkcijo, olajša delovanje prebavnega trakta, spodbuja metabolizem, izboljšuje črevesno floro in s tem ustvarja pogoje za optimalno aktivnost črevesja.

Sirotka ali koncentrat mlečnega seruma je tekočina, ki nastane z mlečnokislinskim vrenjem Ne vsebuje beljakovin, niti maščob, temveč dragoceno bazično desnosučno mlečno kislino, minerale - kalcij, kalij, natrij, fosfor, magnezij in sledove mangana. Mlečna kislina ovira razvoj mikroorganizmov, ki povzročajo bolezni, na primer gnilobne bakterije, bolezenske klice in glive, ki motijo normalno delovanje črevesja.

A. Vogel je z njo zdravil široki spekter težav v prebavnih organih, sluznici in na koži. Molkosan® je njegov pripravek iz koncentrirane ekološko pridobljene sirotke. Uporabljamo ga razredčenega 1:10. Končno ga lahko najdemo tudi v Sloveniji. Z rednim jemanjem dosegamo trajna izboljšanja stanja v črevesju. Uporaben je tudi za odpravljanje nadležnih izpuščajev ali drugih težav s kožo.

Uporabna je tudi naravna sirotka, ki jo po predhodnem naročilu prinesejo kmetje, ki na tržnicah ponujajo sire. Vendar jo morate uživati redno in v večjih količinah (večkrat na dan po 1-2 dcl).

Zelo učinkoviti ubijalec kandide, ki bo ob tem pometel tudi z morebitnimi zajedalci v telesu (ne pomislite prehitro, da jih v vašem telesu ni) je ekstrakt grenivkinih pečk.  Dr. Leo Galland, ki že dolga leta raziskuje delovanje tega preparata, priporoča uživanje 2-3 kapljice dvakrat na dan zmešano v veliko vode ali zelenjavnem soku, soku grenivke, limonadi… Med 297, pacientov, ki jih je zajemala raziskava Dr. Gallanda je učinek izostal le pri dveh. Med 20-timi pacientkami, ki so razredčen sok grenivkinih pečk uporabljale za vaginalno izpiranje (na vsakih 12 ur, 2-3 kapljice v 2 dcl mlačne vode), jih je 15 poročalo, da so simptomi izginili že po treh dneh.
     
Tudi eterična olja origana in peperminta so se pokazala za zelo učinkovite. Ne smete jih zaužiti. Zato jih pripravljajo v obliki kapsul, ki začnejo delovati šele v črevesju. Uživati jih je potrebno med obroki in minimalno nekaj mesecev. V naših trgovinah imamo pripravek DIDA, ki je na bazi cimetovega olja z dodatkom origana, peperminta in drugih zelišč.

Zgraditi je treba zdravo mikrofloro s probiotičnimi dopolnili (laktobakterije), nesladkanimi probiotičnimi jogurti. Vzpostaviti je treba pravilno ravnovesje vitaminov in mineralov z vitaminskimi pripravki in zadostno koncentracijo magnezija.

Očistiti je treba telo toksinov z velikimi količinami vode ali z zdravilnimi zeliščnimi pripravki, ki odstranijo toksine, izločene s kandido.

Diagnostika in zdravljenje z BIORESONANCO

Z BIORESONANČNO metodo se KANDIDA zelo uspešno diagnosticira in zdravi brez stranskih učinkov.

 

Vprašajte nas